Thursday, November 14, 2013

Vetővirág

Évek óta gondolkodtam rajta, hogy vajon hol láthatnék én vetővirágot? Nos, 10 éve lakunk itt és hipp-hopp, egyszer csak, 10 év után, egészen az ajtónkig kúszott. Vagyis ott lapulhatott már korábban is, csak nem volt olyan idő, hogy virágozzék a föld felett

Mit is beszélek? Lássuk, mi is az a vetővirág?

Az apró vetővirág kis termetű, a nárciszokra emlékeztető sárga virágú növény. Nevét onnan kapta, hogy a virágai az őszi vetések idején nyílnak. A 4–8 cm magas virágok közvetlenül a földből hajtanak ki, és csak kedvező időjárási körülmények között nyílnak, ha nyár végén, ősz elején elég csapadék esik. Ennek hiányában a föld alatt nyílik, ugyanis ott is meg tud termékenyülni. Merthogy a hangyák segítenek neki ebben. Ezért nem láttuk eddig még, mert nem volt számára "megfelelő" idő. Virágzáskor nincs levele. Négy, egyenként fél centiméteres, csavarodó levele tavasszal hajt ki, és a levelek zugában fejlődő toktermése is ilyenkor jelenik meg. 

Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Csak csapadékos nyárvégeken és őszeleji időszakban ritkán és rövid ideig virágzó növényke. Kevéssé feltűnő, de jellegzetes lapos felcsavarodó leveleit március-április hónapokban találhatjuk meg. A természetes záródott gyepekben csak szálanként, de a bolygatott, felszakadozott gyepekben nagyobb egyedszámban fordul elő.

Nálunk sok van, nagyon sok :D

Alant a képek:

No comments:

Post a Comment