Sunday, February 24, 2013

Tavaszi virágaink

Ahogy jön a tavasz sorban elkezdenek virágozni kedves növényeink. Először a téltemető (Eranthis hiemalis) és a hóvirág (Galanthus fajok) jelentik meg. Ez utóbbiból az Alcsúti arborétum területén több, mint két hektáron számos faj és fajta lelhető fel. Sokat meg sem tudunk különböztetni egymástól, de pl. az itt látható sárga kocsányos elég jól elkülönül a többitől :DA téltemető is bátran kűzd az elemekkel, a hó elól is kidugja a fejét. 

Nem sokkal a hóvirágok és a téltemetők után megjelennek a különböző kankalin fajok, ez pl. a szártalan kankalin (Primula vulgaris).......a tőzike (Leucojum verum),

....vagy a Primula veris azaz a tavaszi kankalin. Kertek, parkok és emberi zavarástól mentes gyepek apró ékkövei a Croccusok, mint apró színes kavicsok diszítenek.
Tavaszi növények közül nagy kedvencem a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) is, még megboldogult egyetemista koromban is mindig nagyon örültünk, ha egy-egy gyakorlat (értsd jó kis kirándulás :D) alkalmával rábukkantunk. Azóta szintén kapható kertészetekben, így kedvemre fotózhatom ezt a szép növényt már itthon is a három asszisztens segítségével, de persze érdemes felkeresni az élőhelyeken is. 
Kockás liliomot (Fritillaria meleagris) élőhelyén csak egy helyszínelésen láttam még időszámításunk előtt :) (az első gyermekem születése előtt), de már beszerezhető kerti válozata, sőt hagymája is, így a saját kertemben is nőnek. Nagyon mutatós növény, persze szigorúan védett az élőhelyén. 

Az ehető levelű (virágzás előtt gyűjtve) salátaboglárka (Ranunculus ficaria) is hamarosan kidugja sárga virágait. Mindenhol olvasható, hogy nehogy összekeverjétek a mocsári gólyahírrel. Szerintem kábé annyiban hasonlítanak, hogy mindegyik sárga :), de mielőtt megennétek kérdezzétek meg olyantól, aki ismeri jól a növényeket :)  Egyébként hálás növény, évekkel ezelőtt kaptam két tövet és már egész nagy sárga mező virít a kerti mászókánk mellett.


Nagy kedvencem az Adonis vernalis vagyis a tavaszi hérics, nagyon szép állománya van pl. itt a Velencei-tó környékén a Mészeg-hegyen. Gyönyörű, nagy sárga virágai egészen sokáig nyílnak. Az Iris pumila vagyis a törpe nőszirom is nagyon szép növényünk, érdemes elgyalogolni szintén a Mészeg-hegyre, hogy élőben is láthassuk. Lehet már kapni hagymát is, hogy a saját kertünkben is gyönyörködhessünk bene.

A fekete kökörcsint az országút mellett vettem észre tavaly. Óriási fékezés után sikerült néhány képet készítenem. Csodálkoztam, hogy ez a ritka, szép növény csak úgy ott nőtt :DA lista korántsem teljes, néhány kedvencemről írtam.

Örülök, hogy végignézted! :D
Olga
No comments:

Post a Comment