Sunday, August 19, 2012

Virágéknál és a világ :D

Ha már elkezdtem békázni, nem tudom megállni, hogy ne olvassak egy kicsit utána. Régen volt már, amikor békahang ZH-t írtunk és a közlekkarosok röhögőgörcsöt kaptak ezen. Azóta gólyapárti lettem és mivel már ezen is túlvagyunk, jöhetnek újra a békák. A korábbi képek IDE KATTINTVA elérhetőek.

Azt ugye tudjátok, hogy Magyarországon MINDEN hüllő- és békafaj védett? Kedvencünk egy-egy példánya is kétezer forintot kóstál.Akkor ez négyezer? :D

A korábban is most is lencsevégre kapott foltos béka, a kecskebéka egy rendkívül elterjedt kétéltű, amely – mint az utóbbi évek DNS-vizsgálatai kiderítették – valójában nem önálló faj, hanem a tavi béka (Pelophylax ridibunda) és a kis tavibéka (Pelophylax lessonae) természetes hibridje (hoppá!), így fennmaradása mindkét faj jelenlétét igényli. Egyes szerzők klepton (kl.) névvel illetik ezt a kategóriát (Pelophylax kl. esculentus)....békakirály énekét :D


Ritkán merészkedik távol a víztől, és veszély esetén is azonnal ott keres menedéket. A szárazföldön akár 1 méteres ugrásokkal közlekedik.
Telente a hideg miatt kénytelen vermelni. Sarokgumója lehetővé teszi, hogy a talajba ássa be magát, de gyakrabban választja téli álma helyszínéül vizes élőhelye iszapját.

Mint rokonai, a kecskebéka is ragadozó, hosszú nyelvével ragadja meg különféle ízeltlábúak, elsősorban repülő rovarok közül kikerülő áldozatát.Békamama lesben áll, csak a torka lüktet, kicsi fia kiabál, kérek szúnyogsültet :D (Gryllus Vilmos)

Szereti a hasát :), szitakötők, rovarok, pókok, földigiliszták, meztelencsigák is szerepelnek az étlapján.


A tavaszi előbújást követően megkezdődik a párzási időszak, ilyenkor esténként a fajkomplex hímjeinek kuruttyolásától hangos a vízpart. Hibridsége ellenére a kecskebéka mind tavi, mind kis tavi, sőt más kecskebékákkal is képes szaporodni, sőt úgy olvasom ez szükséges is. Talán egy új faj is kialakul nemsokára :D A vízbe rakott peték megtermékenyülésüket követően néhány napra egy tápláló és védő funkciót ellátó kocsonyás burokba kerülnek (a lenti képen látszik). A kikelő ebihalak fejlődésük során számos vízi rovarlárvát pusztítanak el.Nagy példányszáma garantálni látszik fennmaradását, bár a vizes élőhelyek eltűnése, a vízszennyezés és a rovarirtó szerek potenciális veszélyforrást jelentenek. A kecskebéka számos állatkísérlet alanya, és ez a faj szolgál az egyes országokban kedvelt békacomb forrásául. Magyarországon – mint minden kétéltű és hüllő – védettséget élvez, eszmei értéke 2000 forint.Ez milyen béka???? Koszos vagy tavi?

képek: saját szöveg: főleg wiki

No comments:

Post a Comment