Tavaly itt helyben valóságos pipacsmező volt a házunk melletti szántókon, de idén meg kellett küzdeni egy naaaagy kutyával is, hogy tudjak néhányat fotózni az egyik bekötőút mellett.
Pipacs - az egyik kedvenc. A mák (Papaver) nemzetség más fajait is szokták pipacsnak nevezni, ezért megkülönböztetésül a Papaver rhoeas-t magyarul a közönséges pipacs, mezei pipacs vagy vetési pipacs nevekkel is illetik.
Népies nevei: pipacsmák, büdös mák, czúczik, lúdmák, pitypalatyvirág, veres mák, vad mák.
Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen, vagy főzve (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmai vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele.
Nemesített változatait díszkertekbe ültetik. Gyermekeknél, a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat!
Szöveg és fotók: Fiskus Olga (szöveg forrása a wiki).
Nagyon szépek a képek!
ReplyDeleteKöhögök, menjek ki a kertbe és szedjek pipacsot- forrázzam?
A szirmokból szirupot főztek úgy használták. Ezt még nem próbáltam, de a kakukkfű és lándzsás útifű tea nagyon hatásos köhögésre. Akár külön-külön is, ha csak egyik van. A kakukkfű most virágzik, sok helyen látom, ahol nem bolygatott a gyep. De patikában is kapható mindkettő szárítva. Forralt vízbe teszem, hagyom állni 5 percig aztán leszűröm. Finom is.:) Köhögésre jó még a méz és fehéj keverék, illetve mindenféle hagyma, főleg a fokhagyma. Jobbulást!
Delete