Friday, June 15, 2012

Pipacsom, virágom

Tavaly itt helyben valóságos pipacsmező volt a házunk melletti szántókon, de idén meg kellett küzdeni egy naaaagy kutyával is, hogy tudjak néhányat fotózni az egyik bekötőút mellett. Pipacs - az egyik kedvenc. A mák (Papaver) nemzetség más fajait is szokták pipacsnak nevezni, ezért megkülönböztetésül a Papaver rhoeas-t magyarul a közönséges pipacs, mezei pipacs vagy vetési pipacs nevekkel is illetik.
Népies nevei: pipacsmák, büdös mák, czúczik, lúdmák, pitypalatyvirág, veres mák, vad mák.


A pipacsvirág (Papaveris rhoeados flos) Jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját toroköblítésre használják. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól-augusztusig gyűjtik, ami nagy figyelmet igényel, a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítják. A szárítás alatt a szirmok élénkpiros színüket elvesztik és liláspirosakká válnak.


Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen, vagy főzve (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmai vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele.
Nemesített változatait díszkertekbe ültetik. Gyermekeknél, a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat!Szöveg és fotók: Fiskus Olga (szöveg forrása a wiki).

2 comments:

 1. Nagyon szépek a képek!
  Köhögök, menjek ki a kertbe és szedjek pipacsot- forrázzam?

  ReplyDelete
  Replies
  1. A szirmokból szirupot főztek úgy használták. Ezt még nem próbáltam, de a kakukkfű és lándzsás útifű tea nagyon hatásos köhögésre. Akár külön-külön is, ha csak egyik van. A kakukkfű most virágzik, sok helyen látom, ahol nem bolygatott a gyep. De patikában is kapható mindkettő szárítva. Forralt vízbe teszem, hagyom állni 5 percig aztán leszűröm. Finom is.:) Köhögésre jó még a méz és fehéj keverék, illetve mindenféle hagyma, főleg a fokhagyma. Jobbulást!

   Delete