Thursday, April 5, 2012

A Váli-völgy - A libanoni cédrus


Már régóta meg akartuk nézni az Alcsúti arborétum melletti libanoni cédrust, de valahogy arborétumozás után mindig "menekültünk" haza három fáradt kiskorúval. Idén azonban elhatároztuk, hogy megnézzük a hatalmas "Döbrögi fáját" (van néhány ilyen, pl. az arbor régi bejáratánál a platán....), s a zsenge tavasz ellenére (március eleje) már kétszer is voltunk fenn a hegyen, ahova nem is olyan egyszerű eltalálni. Pedig biztosra vettük, hogy nagyon egyszerű, hisz az itinier is az volt: egyenesen előre, majd balra felfelé - el sem lehet téveszteni. De sajnos egy vattacukros elállta az utat, ezért párhuzamosan indultunk el....így sikerült egy km helyett úgy ötből odatalálni, ráadásul közben 10 percenként felhívtam a barátnőmet, hogy merre is..... , ráadásul három gyerekkel,két fényképezővel és egy biciklivel voltunk:) Másodszorra már flottul ment, apát simán elnavigáltuk és még el sem fáradtunk.

A poszt végén leírom ezért pontosan, hogy merre menjetek és adok GPS koordinátákat is, hogy nehogy eltévedjetek. 

No, de a cédrusról:

A libanoni cédrus (Cedrus libani, Cedrus lebani) örökzöld fa, a tűlevelűek (Pinopsida) osztályában a cédrus növénynemzetség egyik faja. A libanoni cédrus (C. l. var. libani) a faj névadó, alapváltozata. Libanonban összesen alig tíz hektárnyi cédruserdő maradt fenn, főleg Bécharré környékén. Ezek a fák több száz évesek, némelyik ezer évnél is idősebb.

Alcsút déli részén elterülő arborétum a Csaplári-erdővel együtt védett természeti terület. Nem sokat tudtam meg a konkrétan erről a fáról, de az tudható, hogy a botanikai ritkaságnak számító cédrus ezen példányát 1830-ban telepítették. A hatalmas fa magassága 29 méter, törzskerülete 4 méter, pontosabban a dendrománia honlap szerint 408 cm. Mi négyen körbeértük, a legkisebb meg csak figyelt a hátizsákból.


Annyit még hallottam, hogy állítólag József nádor azért telepítette a fát a hegytetőre, hogy a kertjéből gyönyörködhessen benne. Mi lentről még nem láttuk, bár minden csücsökből nem próbáltuk ki azért.

Éjjel a hegyen :D


Odafelé jövet hamar észrevehető


"D..ávid" és....Méltóságos
A koordináták:

47,25,07-18,34,47 (remélem jó, az előbbi linkről valók)

Az eljutás: az arborétum új bejárata felé, amikor lekanyarodok a 811-ről, akkor nem megyek át a hídon az arborétum bejáratához (vagyis először átmegyek, leparkolok és visszajövök :DDD), hanem még a híd előtt bemegyek előrefelé ott, ahol van néhány lakóház és egy meglehetősen mérges eb a bal oldalamon. Ott előre kb. 800 m. Lesz olyan felirat (még véletlenül sincs kitáblázva a fa....), hogy Diana panzió, meg vigyázz, mert lelőnek a vadászok.... A panzió a jobb oldalunkon kell legyen. A sorompó előtt elindulunk balra fel a hegyre (elágazik a földút az egyenesen felfelé vezető a nyerő, ez a jobb oldali), onnan már közel van (3-400 m körül), el sem lehet téveszteni:DDDDD


Írta és fotózta: Fiskus Olga forrás: wiki és www.dendromania.hu

2 comments:

  1. úgy tűnik magántulajdonba került...,pedig készültem lefotózni, de nem találtam. Most már felejtős, ui. nem kívánok kalandozni...

    ReplyDelete
  2. Sajnos ma nem találtunk oda, csak majdnem. Viszont a te oldalad jelent meg először a keresőben, és most már tudom, jó úton jártunk, csak hamar feladtuk. Még ma, 2016. okt. 26-án sincs semmi jelzés, de szerencsére kutya sincs :). A képeid gyönyörűek!

    ReplyDelete