Sunday, March 18, 2012

A Váli-völgy - Hóvirágtenger Alcsúton


Az Alcsúti Arborétum Magyarország egyik legeredetibb angolparkja, 1820-as telepítése József nádor nevéhez fűződik. A kastély parkja ma több mint 40 hektáros, növényritkaságok egész sorát rejtő arborétumnak ad helyet, s a természet után vágyakozóknak nyújt kellemes kikapcsolódást.
Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület, a Vértes hegység lábánál fekszik, mely hazánk egyik legértékesebb élőfagyűjteménye.


Néhány kép az idei virágzásról:


Kicsit már hervadnak...

Pöttyös

Minden évben programunk, hogy megnézzük a hóvirágokat. Nem egyszer, sokszor. Annyira szép, ahogy két hektáron nyílnak. Szép napsütésben, szép hóban, nagyszerű, amikor még csak jönnek, vagy amikor már hervadoznak. Az arborétumban 7 faj található és 24 fajta. Néhány táblát találunk leírással, de azért nem könnyű megismerni őket. A teltvirágú hóvirágot mondjuk megismeri a normál földi halandó, de a többit azért inkább nehéz. 
Még egy-két nap és hervadnak....Akkor a legjobb, amikor ennyien vannak:) (hétköznap kora délután...)


A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítették a József nádor által alapított alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították. A hóvirág 2005 óta védett növény, természetvédelmi eszmei értéke 10. 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.


Hangyaperspektíva


Pulik:)


Naplementekor

Festmény...

Esőben-fagyban is megyünk:)


A sárgák.


Sokan...
No, aki végignézte a képeket, az eljuott ide is és annak elárulom, hogy a parkot felújították. Már látogatható minden része, de a bejáratot áttették a túloldalra és építettek ott egy rönkházat. Nem érdemes kint megállni a 811-esen, mert a bejáraton túl a lovarda-étterem felé van egy nagy parkoló is, amely rendszeresen üres, mert mindenki megáll a műúton.

Kisgyerekeseknek jótanács: mivel az utat leszórták apró kavicsokkal, nem ajánlom a nagyon kiskerekű jármű használatát, mert megszakadtok a murván tolva. Én a legkisebbet háromkerekű bicón próbáltam tolni, de az út nagy részén jött gyalog, mert ha ráült a 10 kg-jával nem tudtam tolni. A kastély körüli rész egész jól járható, csak a hóvirágtengerhez vezető út köves, a hóvirágoknál már mulcs van.

Az Alcsúti Arborétum felújítása befejeződött. Megújult a fa- és cserjeállomány, több százezer virághagymát ültettek el, valamint a dísztavat is felújították – tájékoztatta a mintegy 200 millió forintos uniós projektről Solymár András, az arborétum szakmai vezetője az MTI-t. A vagyonkezelő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek helyreállítása pályázatán 197 millió forintot nyert a park felújítására, amelynek elsődleges célja az az idős faállomány élettartamának növelése, a bemutatható fajok számának növelése, valamint a park látogatható részeinek bővítése volt.

A parkot éremes egész tavasszal látogatni, mert 6000 m2-en raktak le virágyhagymákat, lesz nárciszmező, tulipánmenző és már nyílnak a krókuszok is. Már vettem bérletet. :)))

Sőt, érdemes felmenni a 200 éves libanoni cédrushoz is, emely a bejárattól kb. 1 km a hegy irányában. Erről szól majd a következő poszt.... :)

Képek és szöveg: Fiskus Olga (forrás: www.alcsuti-arboretum.hu, MTI)


2 comments: