Wednesday, February 22, 2012

Szülőfalum, Vál - A toronyA torony előlről


A gótikus toronyról, amely a katolikus templom mellett áll, nem maradt fenn sok adat, feljegyzés vagy rajz. A régészek megállapítása szerint nemcsak torony volt, mint a vele egyidőből származó zsámbéki, nem lakótorony, mint pl. a nagyvázsonyi. Látszik ez a terjedelméből és az emeletenként megismétlődő befalazott ablakokból is. A torony sok viszontagságot állt ki. Mint lakótorony beletartozhatott az Árpádházi királyok Tolna felé húzódó védelmi vonalába.


Szakértők a torony építését a 12-13. századra teszik. Az ősi templom háromhajós, középkori építmény volt, 120 cm vastag falakkal. A hatalmas ősi templom és torony szintén a település kora Árpád-kori jelentőségét húzzák alá.
Fák ágai takarják a templom felől


A templom felől


Rálátás a szőlősből


Belülről


Belülről


Őszi képHavas torony
Az ősi toronyról a püspöklátogatási jegyzőkönyvek (Canonica Visitatiok) 1828-tól kezdve azt írták, hogy már a harmadik templomot szolgálja. Az első volt a 12-13. században épült háromhajós templom, amelynek a hátsó részén volt a torony, az eleje lenyúlt a mai úttestig, az oltára pedig ott állhatott, ahol most a kettős kereszt látható. A másodikat ennek az ősi templomnak a romjain építették fel. A törökök azonban felgyújtották a várrá átalakított templomot, a tornyot pedig lőporral felrobbantották.

Havas kép


A Szentháromság szoborral


A teteje - a nagyapám is dolgozott rajtaAz ősi templom tornya a harangok őrzési helye a török utáni időkben is és ma is. A Canonica Visitatio szerint a toronynak 3 harangja van. A legnagyobb 2 mázsa 30 kg, 1732-ben áldották meg. A következő 80 kg körüli, a reformátusoktól vették el az oldalkápolna visszavételekor. A kisebbik 60 kg körül volt, és a komáromi jezsuiták rendház főnöke adományozta.
A kereszt, ahol az oltár állhatott valaha

2 comments:

  1. Csodálatosak a képek! Gratulálok! Sokat kerestem már eddig, sehol sem volt "csak Ő" a központban. Köszönöm szépen!
    További sok sikert a fotózáshoz.

    ReplyDelete