Monday, January 23, 2012

Pitypang

Ugyan régebbi képek ezek, de a mai szeles időről valahogy ez jutott eszembe. Pitypangolás. 


Egy kicsit a növényről: A gyermekláncfű vagy pitypang (Taraxacum officinale) mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola pitypangnak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is.




Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vajon párolva, vagy gyors szárítással (kb. 55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag,vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.


 Az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagokhatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában azeudesmanolid és germacranolid típusú laktonok szeszkviterpénjei.
A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.
Használatánál ügyelni kell arra, hogy a szeszkviterpén egyesekből allergiás bőrreakciót vált 

Egyébként meg gyerekekkel jó játék :DDD
forrás: wiki

No comments:

Post a Comment