Tuesday, October 4, 2011

Állatok a kertünkben - A kutya 2.Dömper, a berni pásztor (Fiskus O. fotó)
Nem, nem, nincs két kutyánk, egy is bőven elég. Újra Dömperről írok-képelek :) tágabban, vagyis hogyan is lett nekünk embereknek kutyánk?

A kutyafajták közötti genetikai variáció nem kisebb, mint a farkasok és a kutyák közötti (0,2%). Ez megdöbbentett. Olvastam arról is, hogy a kutya ősének Lorenz még az aranysakált tulajdonította, de ezt az elméletet állítólag hamar elvetették. Mára már viszonylag egyértelmű, hogy az ős a farkas.

Jól feltúrtam az udvart... (Fiskus fotó)


A kutya tehát a farkas háziasításával jött létre, amint azt mitokondriális  DNS adatok is bizonyítják1. A háziasítás kezdetének időpontját tudományos viták övezik, de általában 10 000–100 000 évvel ez előttre teszik. A legkorábban háziasított állat, egy 14 000 évvel ezelőtti lelet is létezik (Oberkassel, Németország), ami valószínűleg egy kutya állkapocscsontja. Azonban olyan vélemény is létezik, hogy a kutyák az emberrel együtt jelentek meg hozzávetőleg 125 millió évvel ezelőtt.

A legtöbb lelet azonban Izreelből és Palesztina területéről származik, ami a kutya délnyugat-ázsiai eredetét látszik igazolni. A koponyaszerkezet alapján viszont a kelet-ázsiai kialakulás és a kínai farkastól való származás is lehetséges. A mitokondriális DNS-vizsgálatok alapján is a kelet-ázsiai teória a valószínűbb, ugyanis innen származtak a legváltozatosabb minták. Viszont mára már bizonyos, hogy a kutya kizárólagos őse a farkas. 


Bár a képeken a kutyánk valahogy olyan komor, pedig Dömper meglehetősen vidám fickó, egyáltalán nem hasonlít egy farkashoz....de erről majd még írok.

Fotó és szöveg: Fiskus Olga és a wiki

No comments:

Post a Comment