Az élet azonban nem áll meg..... bár a laptop nem került elő, de lassan-lassan helyrerázódik az életünk.....

Az elmúlt hetekben a mellettünk lévő pipacsmezőben gyönyörködtünk. A pipacs (Papaver rhoeas), bár gyomnövény, de mindegyikünk szereti szép piros virágát. Szántók szélén, tarlókon, parlagokon közönséges. A 20. század közepén még a gabonák egyik alapvető gyomnövénye volt, a vegyszeres gyomirtás majdhogynem kiszorította a vetésből. Utak szélén, parlagokon azonban ma is sokat láthatunk. Kerti növénynek ritkán ültetik; ilyenkor magról szaporítható. Terméséből a szél rázza ki a magokat.
Számos nép neve van: pipacsmák, büdös mák, czúczik, lúdmák, pitypalatyvirág, veres mák, vad mák. Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen, vagy főzve (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmai vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele. Jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját toroköblítésre használják. Nemesített változatait díszkertekbe ültetik. Gyermekeknél, a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat!
szöveg forrása: wiki, képek: Fiskus Olga
No comments:
Post a Comment