Friday, April 15, 2011

Állatok a kertünkben - A fácán

Fácánkakas

(Saját képekkel, szöveg forrása wiki.)

A napokban Karak végiglejtett a kertünkön, visszafojtott lélegzettel figyeltem.....sajnos erről kép nincsen, de akire valószínűleg vadászott, az nem Tás, hanem néhány jólfejlett fácántyúk, akik hozzánk járnak enni. A mókusunk ugyanis dőzsöl és szétszórja a mókuskaját, így a fácánok ide járnak uzsizni. Karak meg reggelizni :)


A fácán (Phasianus colchicus) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe tartozik. A fácán hímjét kakasnak, nőstényét tyúknak, fiataljait csirkéknek nevezzük. A nőivarú fiatalok a jércék. A faj nevében szereplő colchicus jelző Kolhisz vidékére utal, amely a Kaukázus környékén található és amely a fácán eredeti elterjedési területének nyugati végpontja volt.


Európába a középkorban telepítették be és azóta nagy részén elterjedt. A görögök hozták be hazájukba a Kaukázus vidékéről, tőlük a rómaiak vették át udvaraik díszeként, majd telepítették a megszállt területekre tovább. Később, mint az egyik legfontosabb vadászható fajt sokfelé meghonosították szerte a Földön.Testhossza 53-89 centiméter, szárnyfesztávolsága 70-90 centiméter, testtömege 750-1700 gramm. A kakasok jellegzetessége a feltűnően hosszú, színes farok és a szem feletti fehér folt. A fácántyúkok színezete szerényebb a kakasokénál, tollazatuk fakó, nincs rikító színezetük. Hangja jellegzetes rikácsoló.


Gyommagvakkal és ízeltlábúakkal táplálkozik. Az éjjelt – különösen a havas teleken – szereti a fán tölteni, mert ott biztonságban érzi magát. Vadászok körében nagy volt már a múlt század elején is a kereslet a fácán iránt. A természetes szaporulat pótlására idővel kialakultak a fácán-tenyésztelepek, ahol már mesterségesen, fény- és hőforrásokkal biztosították a szükséges feltételeket.
Erdőben vagy mezőgazdasági területeken, a talajra készíti fészkét. Fészekalja 12-18 tojásból áll, melyen 22-28 napig kotlik. A kikelt egyedek mintegy fele kilenchetes kora előtt elpusztul, a felnőttkorig pedig csupán a fácánok mintegy 30%-a jut el. A hároméves kort a fácánok alig 5%-a éri meg, teljes állománycsere ötévente következik be.
Fiskus O: Kiváncsi fácán a kertünkben


No comments:

Post a Comment