Wednesday, March 23, 2011

Madárbarát kert - A tengelice


Tyaf, tyaf, tyaf....írja Nemes Nagy Ágnes a "Mit beszél a tengelice" c. versében. Nagyon szép madár a tengelic (e nélkül is), latin neve: Carduelis carduelis.

Tápláléka félérett magvakból és bogyókból áll. A faj jelenleg nem veszélyeztetett. Népi elnevezése: stiglinc, ami a madár német nevéből ered.

Régebben a tengelic a kitartás és a termékenység szimbóluma volt.


Parkokban, útszéli fasorokban, gyümölcsösökben találjuk meg, előszeretettel látogatja az etetőket.

A tengelicnek is, mint minden más tagnak a verébalakúak nemzetségéből, rövid nyaka és vékony lábai vannak. Hossza 12 centiméter, testtömege 14–19 gramm. Jellemző rá a feltűnően piros-fehér-fekete sávos fej, ez a fiatalokról még hiányzik. Nyaktöve, válla és háta sárgás, begye, melle oldalai élénk vörhenyesbarnák. Torka, farcsíkja és a hasi oldal többi, eddig meg nem említett része fehér. Szárnya világosbarna, fekete és fehér mintázattal. 


Csőre hosszú és hegyes. A párzási időszakban viszont fehér. A nemek nem igazán különböznek egymástól. A hím kicsivel nagyobb, mint a tojó, arca sötétebb piros (én nem láttam különbséget....). Hasának alsó része sárgás. A szárnyon lévő kis fedőtollak feketék. A tojó feje kerekebb, hasa zöldes sárga színű. A szárnyon lévő kis fedőtollak barnák vagy szürkék.

A tengelic repülése hullámzó, stabil és sárga szárnya figyelemre méltó. Ki ékkő a kertünkben :D

No comments:

Post a Comment