Tuesday, January 25, 2011

Madárbarát kert - Széncinege

 Sok madár előfordult már a kertünkben, de egyik állandó vendégünk a széncinege, latin neve: Parus major. Általában ők az elsők, akik felfedezik, hogy a madáretetőket újratöltöttem. 2011-ben az év madara lett.

A faj nem veszélyeztetett: nem csökken az állománya; alkalmazkodóképes, így a nagyvárosok belső kerületeiben is megél; mesterséges odúkkal jól telepíthető; az agrár-környezetgazdálkodási program is érinti a védelmét; a téli etető összes eleségtípusát fogyasztja. Akkor miért éppen ez a madár a 2011-es év madara? Éppen ezért! Szükségünk van egy olyan pozitív példára, ami igazolja, hogy mindannyian tehetünk korunk egyik legnagyobb kihívása, az élőhelyrombolás, a fajok eltűnése ellen.

A széncinege eurázsiai és észak-afrikai elterjedésű faj. Hazánkban mindenfelé költ, ahol természetes vagy mesterséges fészekodúkat talál. 


Optimális élőhelyei a lomberdők, azok közül is elsõsorban az idősebb tölgyeseket kedveli. Rendszeresen költ fenyvesekben, ártéri erdõkben, mezõgazdasági területeken, városi parkokban és kertekben is.

A fotókat készítette: Fiskus Olga

No comments:

Post a Comment