Sunday, December 5, 2010

Madárbarát kert - Madáritató a kertben


A madarak számára az ősz és a tél a költést követő nyugalmi időszak. Számos madarunk elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével nem csak az etetés megkezdése, hanem az egész éves itatás folytatása. Ekkor érdemes kitakarítani és felújítani a régi, illetve kihelyezni az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk nem csak a költési időszakban fontosak a madarak életében, ősszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket.

Tehát nem csak nyáron, hanem télen is fontos, hogy itassuk a madarakat. A melegben elég, ha rakunk ki vizet, de télen fontos, hogy naponta öntsük kit, törjük fel a jeget és meleg vízzel töltsük fel az itatókat.

Hogy miből legyen az itató? Nekem télre egy nagyméretű műanyag cserépalátét vált be egy fatönkre kihelyezve, mert fontos, hogy ne legyen mély, inkább sekély az edény, így fürödni is tudnak benne. Ez igazán nem drága megoldás. Melegben pedig a négybetűs svéd áruházban vásárolt porcelán növényalátét szolgál itatóként, de félek, hogy télen szétfagy. Az itatókat letehetjük egyszerűen a földre, de elhelyezhetjük a párkányon, illetve erkélyen, tornácon kisasztalra, fatuskóra is. Az így megemelt itatókon a madarak nagyobb biztonságban vannak a macskáktól, és mi is jobban meg tudjuk figyelni őket. Ezen kívül léteznek függeszthető itatók is (pl. madardaloskert.hu oldalról rendelhető is vagy az mme boltjából). Természetesen léteznek ennél drágább megoldások is, lehet akár téglaépítményt is emelni, akár betonból kiöntött itatót is venni. Ha teszünk mellé ágas-bogas ágat, vagy akár másik farönköt, akkor azon a várakozó madarak megpihennek, illetve mókus is tud inni belőle.
Amennyiben egész évben itatunk, a madarak állandó vendégeink lesznek, így nagyobb az esélye annak is, hogy a többi madárvédelmi eszközt is igénybe veszik.

No comments:

Post a Comment