Tuesday, November 9, 2010

Őszi kikerics

Őszi kikericsek - fotó: Fiskus OlgaErdőn-mezőn jártunkban, avagy a kiskertekben találkozhatunk egy érdekes és szépséges lilás növénnyel, amely most virágozva úgy tűnik, mintha eltévesztette volna az évszakot. Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) a liliomfélék (Liliceae) családjába tartozó, nyirkosabb réteken és legelőkön sokszor nagy tömegben termő, augusztus-szeptemberben virító évelő növény. Vigyázat, nagyon mérgező! Ne engedjük a kiskölyköknek kóstolgatni:D

 Az őszi kikerics virága - fotó: Fiskus Olga
Őszi kikerics - fotó: Fiskus Olga


A növény egyedfejlődése figyelmet érdemel, korábban nem is gondoltam, hogy egy növényről van szó, mert tavasszal egészen másként néz ki, mint ősszel. Tavasszal kibújt zöld levelei és köztük megbúvó toktermései a nyár második felében elszáradnak. A levelek által termelt, a hagymában raktározott tartalék tápanyag felhasználásával kora ősszel jelennek meg virágai. A fotókat esőben készítettem, így kicsit giccsesek, de remélem most már bárhol felismeritek, legalábbis az őszi virágokat.

A wikipediáról megtudtam, hogy veszélyessége miatt (sejtosztódást gátló erős méreg) mára gyógyászati jelentősége csökkent. A kivonatból előállított kolchicint a növénytermesztésben (sejtméret-növelő hatása miatt) tömegnövelőként ill. nemesítéshez fajtaváltozatok előállítására használják. Újabban kísérletek folynak a kolhicinnel, mint a rosszindulatú daganatok növekedését késleltető ill. teljesen meg is szüntető szerrel, ám hatásos adagjai általában a normál sejtszaporodást is megállítják, más komoly mellékhatások mellett. Otthon ne kísérletezzetek vele azért!

No comments:

Post a Comment