Monday, November 15, 2010

Fűszerek a kertben - A kakukkfű

Egyik kedvenc fűszerünk a kakukkfű. Már a neve is vicces, a középső fiam egyik első szava :D Mivel a fűszerek közel vannak a házhoz, hogy csak ki kelljen lépni a kertbe és tépni belőle, hamar megtanulták a gyerekek is, hogy mi micsoda. Sőt versenyeznek, hogy ki hozza be, ki vágja le, ki tépkedje össze.
A növény


kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő gyógynövény és fűszernövény összefoglaló neve.

Szárazságtűrő, fényigényes növény, sziklakertekbe is érdemes ültetni. Egyes fajták 20–50 cm hosszúra növő hajtásai elfekvők, mások félgömb alakú bokrokká fejlődnek, pl. a citromillatú kakukkfű. A hajtások elágazók, a fekvő részeken legyökeresednek. Jól és gyorsan szaporodik. Sziklakertekben, rézsűkön kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó vízvezető talajt kíván. Télálló vagy fagytűrő, télen is csemegézhetünk róla.

Érdemes kérni tehát olyantól, akinek van, vagy megvásárolni kertészetekben és utána több helyre is tenni a fűszerkertbe. Virágos hajtásain átellenesen helyezkednek el elliptikus levelei. Apró, ajakos, egyes fajokon lilás rózsaszínű, másokon rózsavörös virágai az ágak végén nyílnak. Magja nagyon apró.Szaporítása

Magvetéssel, félfás dugványozással és tőosztással egyaránt szaporítható. Magját tavasztól nyár közepéig vethetjük pohárba vagy más, kisebb edénybe, 0,3–0,5 cm mélyre. Egy gramm magból 400–500, 5–8 cm-es palántát nevelhetünk; ezek gyökereztetésére a május-júniusban szedett, 8–10 cm-es, alsó részükön fásodó hajtások a legalkalmasabbak. A palántákat 20 cm tőtávolságra ültetjük. zölddugványozáshoz a szárból metszett 8 cm-es darabokat nedves homokba helyezzük. Két héten belül eresztenek gyökérszálakat. Tőosztással a legjobban márciusban vagy szeptemberben szaporíthatjuk.

Betakarítása

A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot (herbát) a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől aromaőrző csomagolásban tároljuk. Ételekbe frissen szedve szoktam használni, vagy a hajtás ráteszem, vagy leveszem a leveleket és azokat még össze is aprítom.

Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak, vagy esetleg mélyhűtőben is tárolhatjuk.Felhasználása

Mind a konyhában, mind a gyógyászatban gyakran használjuk. Ezekről hamarosan egy új bejegyzés lesz, itt most megjegyezném, hogy a konyhában főként húsok, gombák paradicsomos és nem paradicsomos olasz ételek elengedhetetlen fűszere mind frissen, mind szárítva. A gyógyászatban vízhajtó, nyálkaoldó, stresszűző hatása ismert. Nem orvosi mennyiségben természetesen bárki fogyaszthajta, így a kakukkfüves ételekről a várandósoknak sem kell lemondaniuk.

No comments:

Post a Comment