Wednesday, November 17, 2010

Fűszerek a kertben - A csodálatos kakukkfű

Kakukkfű a gyógyászatbanElőször is fontosnak tartom megemlíteni, hogy várandós és szoptatós anyák, és aki pajzsmirigy-elégtelenségben szenved, ne használjon kakukkfüvet gyógyszermennyiségben, mert a vízhajtó hatása ilyenkor nem tesz jót, ugyanis serkenti a vizeletkiválasztást és a menstruációt, elősegítheti a vetélést. Normális szülésnél azonban meggyorsítja a gyerek világrajövetelét az anyai testből. A belőle készített ital tisztítja a test belső, nemes részeit." Jó orvosság bénulás és idegmegbetegedés ellen. Aki reggelente kávé helyett egy csésze kakukkfűteát iszik, hamarosan érzi gyógyító hatását: szellemileg felfrissít, jót tesz a gyomornak, elmulasztja a reggeli köhögést és általában jó közérzetet teremt.

Köhögésre nagyon jó a kakukkfű és lándzsás útifű keverékéből készített tea 1:1 arányban. Rendesen köpteti a gyereket, használjátok bátran. Napi 4-5x is lehet használni, ha mézzel készítitek, talán a kicsik is megisszák. A kakukkfű-olajat bénulás, szélütés, szklerózis multiplex, izomsorvadás, reuma és ficam esetén használjuk. Külsőleg és belsőleg egyaránt használható gyomor-, menstruációs valamint altesti görcsöknél. Naponta két csészével kell meginni belőle. Daganatok és zúzódások, valamint idült reuma gyógyítására is ajánlható a gyógynövénypárna.

Egy kis relaxálás kakukkfűvel: A kakukkfű-fürdő egészséges alvást biztosít a nyugtalan vagy ideges gyermeknek. Felnőtteknél pedig megszünteti az ideges túlfeszítettséget és depressziót: ilyen fürdők után rövid időn belül egészségesek lesznek.

Olvastam még a növénykéről valami érdekeset, ide is biggyesztem: Nem szabad átsiklani a felett, hogy a kakukkfű az iszákosság egyik legfőbb ellenszere. Egy jó marék kakukkfüvet teszünk egy liter forrásban lévő vízhez, lefedjük és két percig állni hagyjuk. A teát termoszba töltjük és minden negyedórában egy evőkanállal adunk belőle az alkoholistának.Émelygés, hányás, erős székelési és vizelési inger, izzadás jelentkezik, de emellett erős éhség- és szomjúságérzet. Ha visszaesés következik be, ami kezdetben elkerülhetetlen, a kúrát meg kell ismételni.

Felhasználási módok (a fent említett problémákra)

Kakukkfű kapható filterben, kapható szárítva nagy csomagolásban, vagy morzsolva fűszerként. A kertekben is szedhetjük, s kiszárítva is, frissen is használhatjuk. Készíthetünk belőle teát, fürdőt, olajat a következő módokon:

Teafőzet: 1 púpozott teáskanálnyi kakukkfüvet leöntünk 1/4 liter forrásban lévő vízzel, rövid ideig állni hagyjuk.

Fürdő: egy teljes fürdőhöz 200 gramm növény szükséges.

Kakukkfű-olaj: déli napsütésben szedett virágzattal (:D) lazán megtöltünk egy üveget, és hidegen préselt olívaolajjal felöntjük (ez az extra szűz), hogy az olaj két ujjnyi vastagon ellepje. Két hétig a napon vagy meleg kályha közelében állni hagyjuk.

Legközelebb pedig megyünk a konyhába :D
(A képek a kertemben készültek.)

No comments:

Post a Comment