Wednesday, November 10, 2010

Darvak a HortobágyonDarvak - fotó: Fiskus Olga
 A daru (Gris gris) ősi madarunk, sok helyen találkozhatunk daru ábrázolással. Tartották díszmadárként a főurak, de tartották paraszti udvarokban is. Nem, nem ették meg ők sem, hanem a kalapjukba tűzték a szép darutollakat.

"A darvak, óh, azok a nemes darvak, akiket lesek keresek mindétig a Hortobágyon, akik jobban elbújnak az ember elől mint a grófnék." írta Szép Ernő. Tényleg nem egyszerű megtalálni őket, inkább akkor látszanak és hallatszanak, amikor a táplálkozóhelyükről az éjjeli szálláshelyükre mennek, illetve reggel, amikor kimennek magvakat gyűjteni. Ilyenkor hallatszik a hangos krúgatásuk. Valószínűleg a daru szó is innen ered, úgy értem hogy a hangjuk hangutánzó szava. 


Rengeteg madár - fotó: Fiskus Olga

A V-betű - fotó: Fiskus Olga
 A daru Eurázsia erdős, sztyeppés, vizes területeken honos, telelni Afrika északi és Ázsia déli részére vonul. Csapatban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Az elöl repülő madár hamarabb elfárad, ezért folyamatosan változtatják a helyüket a csoportban.
Darumadár - fotó: Fiskus Olga

Csapat - fotó: Fiskus Olga

 A lemenő nap - fotó: Fiskus Olga

Vonulás - fotó: Fiskus Olga


A kukoricatábla felett - fotó: Fiskus Olga
Magyarországon a Hortobágyon rendszeresen átvonul, megpihen októberben, november elején. A madarászok szerint idén is vagy 80 ezer madár gyűlt össze. Mi Nádudvar környékén néztük a daruhúzást. Hihetetlen, amikor jönnek nagy csapatokban, hangosan, folyamatosan változó formákban. 


Míg a kisgyerekeim jót szaladgáltak a bekötőúton és addig legalább nyugodtan tudtam kattintgatni. Hortobágyot nagyon ajánlom mindenkinek (akár összekötve egy kis Szoboszlói pancsolással - 30 km-re van az élményfürdő), nagyon jó játszótér van a Madárparkban (bár aki a játszótér közepére tavat tervez......). Látogatható a madárkórház is és a reptetőbe is be lehet menni megnézni a lábadozó madarakat. Több tanösvény is van, amelyekhez jegyet a látogatóközpontban illetve a métai hotelben is lehet vásárolni. A halastavaknál pl. sok-sok izgalmas madár látható még a tornyokból és kisvasút is jár, igaz csak a nyári időszakban. További infót találtok a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán: www.hnp.hu. 

No comments:

Post a Comment