Monday, November 15, 2010

Állatok a kertünkben - A mókus

Anya, rajzolj egy mókust! - ....no ilyenkor a krumplinak hosszú bozontos farka nő, no meg hegyes, pamacsos fülei lesznek :D De aztán inkább fotóztam néhányat....
Éppen ivott - Fiskus fotó


mókus egyébként egy hangutánzó szó, az állat makogó hangjából ered. Régi alakja móka volt, amely kedveskedő -us végzetet kapott (mint „cicus”, „kutyus”).


Talán mindennyian láttuk már a kis fürge, bozontos farkú, barnásvörös rágcsálót erdőben, parkokban, vagy legalább a budakeszi vadasparkban. A közönséges mókus  (Sciurus vulgaris) elsősorban erdőkben élő emlős állat. Iigen aktív, fán élő, kis termetű nappali rágcsáló. Fészkeit a fákra építi. A mókus farkával egyensúlyoz, valamint esernyőként is használja.
Körülnéz - Fiskus fotó


A közhidelemmel ellentétben valódi téli álmot nem alszik, de nagy hidegben napokig meghúzza magát a fészkében. Ősszel raktárakat készít, s felhalmoz sok mindent (makkot, diót, mogyorót, gombát). Nem gondoltam, hogy gyümölcsöt is jóízűen fogyaszt, míg meg nem lestük, amint éppen a rigóknak kitett almát cseni el.
Almatolvaj - Fiskus fotó
Almatolvaj a kertben - Fiskus fotó


Bundája vörhenyes, de néha feketésszürke egyedek is akadnak; a hasoldal fehéres. A mókus bozontos farkával a vékony ágakon szaladva egyensúlyoz, ugrás közben a farok ejtőernyőként fékezi az esést. Tavasszal a mókusfarok lengetése a párok találkozását segíti.Svéd mókus - Fiskus fotó

Fotómodell - Fiskus fotó

A www.vadonleso.hu oldalon többet is olvashattok a mókusról, illetve rögzíthetitek a megfigyelést, amellyel a faj fennmaradásáért sokat tehettek.
Plüssmókus - Fiskus fotó

No comments:

Post a Comment