Sunday, November 21, 2010

Állatok a kertünkben - Megint mókusTáplálkozó mókus - fotó:Fiskus Olga
 Kis vörös barátunk ismét meglátogatott minket, így gondoltam folytatom néhány információval és képpel. Vadul gyűjtöget télire, hogy aztán jól elfelejtse, hogy mit hova tett. Így a mókusok sokszor egymás raktárait is dézsmálják.
A vékony ágakon is jól manőverezik - Fiskus fotó

Lompos farkú barátunk farkának segítségével képes mászás közben egyensúlyozni. Az állatka a farkával együtt sem nagyobb 36,5 cm-nél. Egy felnőtt mókus súlya kb. 350 g.
Balerina - Fiskus fotó


A fülükön a szőrpamacs télen hosszabb, mint nyáron. Nagyon gyors mászó így gyorsan el tud menekülni ellenségei elől. Felelmetesen ügyesen ugrál fenn az ágakon. Ha dühös, előre-hátra lóbálja a farkát, mint egy zászlót. Az európai vörös mókus ellenségei a ragadozó madarak, a vadmacskák és a nyuszt.


A vörös mókus leginkább növényevő, ennek ellenére megeszi a kisebb madarak tojásait, sőt, néha még a madárfiókákat is. A növények szaporításában igen nagy szerepe van, hiszen szétszórja, elülteti a magvakat. Ha az élőhelyén a szürke mókus is felbukkan, ez a nagyobb faj legtöbbször kiszorítja onnan kisebb vetélytársát.

Bár nálunk nincsenek fenyők a kertben, a tobozt azonban nagyon szereti - talán mégis ültetünk egyet-kettőt (hátha még egy keresztcsörű is megörülne neki.) Igen jellegzetesek a mókusrágta tobozok.

Fiskus fotó

Évente kétszer ellenek, egyszer februárban, egyszer pedig júniusban. Egy alomban általában 3, esetleg 4 kölyök születik. Egy kismókus súlya mindössze 8-12 g. A kicsinyek vakon, süketen és csupaszon jönnek a világra. Kb. 4 héttel a születésük után a kölykök szeme és füle kinyílik, 8 hét múlva pedig a kölykök már képesek önállóan is gondoskodni magukról, de egy bizonyos ideig még az anyjuk mellett maradnak és akár 12 hétig is szophatnak. A hím nem vesz részt az utódok gondozásában. A vörös mókus átlagosan 4-6 évig él. 

Szőrpamacs - Fiskus fotó

No comments:

Post a Comment